Castratie hond
Castratie bij de reu houdt in: het verwijderen van de teelballen (testes). De reu is dan niet meer in staat om pups te verwekken. Ook de productie van testosteron valt weg.
Waarom castreren van de reu?
Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen de reu te laten castreren.- De reu is niet meer vruchtbaar.
Voordeel: geen ongewenste nestjes. - De reu zal minder geïnteresseerd zijn in loopse teven.
Voordeel: de reu gaat niet op zoek naar loopse teven, dus zal niet zo snel weglopen. - In enkele gevallen waarbij de reu te dominant of agressief is, kan castratie een hulpmiddel zijn.
Voordeel: de reu zal zich minder "macho" opstellen en zal gemakkelijker beter gedrag aanleren.
Hier wil ik duidelijk stellen dat castratie bij agressieve honden niet dé oplossing is, de operatie is slechts een deel van de therapie. Gedragstherapie vormt hier het belangrijkste onderdeel. - De territoriumdrang wordt veel minder.
Voordeel: veel minder tot geen last van markeren met urine in huis. - Castratie bij de reu op jonge leeftijd, geeft minder duidelijke gezondheidsvoordelen op latere mee.
Dit in tegenstelling tot sterilisatie bij de teef.
Op welke leeftijd castreren?
Castratie kan in principe op elke leeftijd vanaf 5 à 6 maanden. Indien mogelijk is het beter om te wachten tot de reu meer volgroeid is.
Castratie bij de reu als behandeling.
- Oudere reuen kunnen problemen ontwikkelen van de prostaat.
Meestal gaat het om een goedaardige vergroting van de prostaat.
Soms gaat het om ontsteking of infectie en heel soms om kanker.
Prostaatproblemen uiten zich meestal door moeite met plassen (te dunne of onderbroken straal), bloed in urine, verliezen van druppeltjes bloed tussen het plassen door. Als de prostaat nog groter wordt kan de hond ook pijn krijgen tijdens het maken van zijn ontlasting (persen, janken, lang duwen, fijne of afgeplatte vorm van de stoelgang). - In geval van perianaal breuk of perianaalklier adenomen, moet er ook gecastreerd worden. De kans op recidief wordt na castratie veel kleiner.
Medicatie helpt slechts tijdelijk, waardoor dit herhaaldelijk moet toegediend worden. Kosten en de kans op bijwerkingen worden hierdoor ook groter.
Castratie bij de reu door middel van medicatie?
Ook dit kan, we spreken dan van een chemische castratie. Er zijn een aantal mogelijkheden, waaronder injecties en implantaten.Ook hier is het belangrijk om samen eerst goed de voor- en nadelen te bespreken.