Chirurgie

Verschillende operaties kunnen hier in de praktijk worden verricht.

Jong of oud, ziek of gezond, elke operatie houdt een zeker risico in. Door voor elke patiënt een individueel protocol op te stellen en alles nauwkeurig op te volgen, houden we dit risico zo klein mogelijk.

Door middel van een gas-anesthesietoestel, kan een veilige "anesthesie op maat" toegepast worden. De vitale functies, zoals hartslag, ademhaling, saturatie, van elke patiënt worden met behulp van monitortoestellen nauwkeurig opgevolgd tijdens de operatie.


De operatie, hoe gaat dit alles in het werk?

Niet-dringende operaties van een dier gebeuren op afspraak. Een seintje vooraf volstaat om een afspraak te maken. Je huisdier moet op de dag van de ingreep nuchter zijn. Dit wil zeggen: de avond voor de ingreep geen eten meer vanaf 20 uur 's avonds, water mag wel.
Uitzondering: knagers en konijnen mogen niet vasten! Ook voor jonge dieren, gelden andere regels.

Je huisdier verblijft gemiddeld 1 dag in de praktijk. Bijvoorbeeld: 's morgens binnenbrengen en 's avonds weer naar huis.

Een spoedgeval gebeurt altijd onverwachts. Uiteraard wordt in dit geval, de patiënt zo snel mogelijk gestabiliseerd om indien nodig een spoedoperatie te kunnen uitvoeren.

Operaties gebeuren onder algemene verdoving. Om deze reden laten we de dieren niet direct na de operatie afhalen. Hier in de praktijk kunnen ze veilig, rustig en onder toezicht wakker worden. Ze verblijven in een comfortabel en warm hok tot ze weer opgehaald worden dor hun baasjes.

Alle dieren krijgen gepaste pijnstilling en afhankelijk van de ingreep wordt antibiotica toegediend.  Graag zie ik de patiënt 3 à 5 dagen na de operatie terug om te controleren dat alles geneest zoals dat hoort.